ТРИК ШТО ГО ПРОДОЛЖУВА ЛЕТОТО Како да замрзнете лубеница, a да нe го изгуби вкусот
Иако лубеницата содржи дури 90–92% вода, може да се замрзне без да го изгуби вкусот.
Летото е сезона на лубеници – сочни, зрели плодови без кои е тешко да се замислат топлите денови. Освен што е совршена за гаснење на жедта, лубеницата е и богат извор на витамини и антиоксиданти.
За жал, сезоната на лубеници е краткотрајна. Ако не сакате да се разделите од тој вкус до следното лето, решението е едноставно – замрзнете лубеница. Не само што ќе ја зачувате, туку ќе имате и совршена состојка за смутија, сорбети и летни коктели дури и среде зима.
Иако лубеницата содржи дури 90–92% вода, може да се замрзне без да го изгуби вкусот. Единствената разлика е во текстурата – по одмрзнувањето, повеќе нема да биде крцкава, туку мека. Сепак, е идеална за подготовка на освежителни пијалаци и сладолед.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.