СВИНСКАТА МАСТ КАКО ЛЕК За кои болести може да помогне?

Ако порано едно домаќинство не можело да се замисли без свинска маст со која се готвело сѐ, долг период потоа таа беше „прогонета“ од кујните и ѝ беше ставен епитетот на штетна намирница за човечкиот организам. Но, од пред некое време, се враќа на голема врата

861

Свинската маст е одамна составен дел од традиционалната кујна. Извесен период подоцна беше незаслужено запоставена бидејќи погрешно се сметаше за нездрава. Освен што се користи во готвењето, посебно место има и во козметиката, но и во народната медицина.

Студиите на бројни медицински експерти покажале дека овој домашен производ содржи заситени масти, кои можат да бидат една од причините за висок холестерол.






Сепак, факт е дека ако се консумира умерено и соодветно, има исклучителни лековити и благотворни ефекти врз целиот организам. Затоа овој природен производ денес сѐ повеќе се користи на различни начини.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини