СТАРИОТ ЛЕБ Е ПОЗДРАВ ОТКОЛКУ ШТО МИСЛИМЕ Свеж, печен или потпечен?
Гликемискиот одговор на лебот (брзината со која скробот се разградува во шеќери) варира кога е замрзнат, одмрзнат и потпечен во споредба со свежиот леб
Без разлика дали претпочитате леб на тост или свежо печен леб, неговата структура е различна во сите опции, како и влијанието што може да го има врз здравјето.
Гликемискиот одговор на лебот (брзината со која скробот се разградува во шеќери) варира кога е замрзнат, одмрзнат и потпечен во споредба со свежиот леб.
Тоа е она што го откри студијата на Универзитетот Оксфорд Брукс во 2008 година, објавена во European Journal of Clinical Nutrition, припишувајќи му го тоа на фактот што се менува составот на молекулите на скробот, правејќи ги поотпорни на варењето, вели д-р Сангита Тондре.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.