СОС ЗА ПОКАЧЕНИТЕ МАСТИ Најдобрата храна за намалување на високиот холестерол

Високиот холестерол им создава проблем на многу луѓе, па затоа е важно да се свртиме кон поздрав начин на живот, да избегнуваме масти, слатки и грицки. Наместо тоа, ова се намирници кои би требало да се најдат во вашата чинија

319

Дебелината, високиот крвен притисок и високите нивоа на лош холестерол го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања, срцев и мозочен удар.

Поконкретно, ако имате високи нивоа на лош (ЛДЛ) холестерол и ниски нивоа на добар (HDL) холестерол, треба да промените некои животни навики и да внимавате на исхраната.





Се препорачува од исхраната да се исфрлат оние намирници кои го зголемуваат холестеролот. Овде, првенствено мислиме на бисквити, вафли, индустриски колачи и десерти кои содржат хидрогенизирано или делумно хидрогенизирано растително масло или маснотии.

Коцките за супа, солените грицки и пекарските производи може да содржат и хидрогенизирани масти, па затоа е важно внимателно да ги прочитате декларациите. Треба да ги избегнувате месните производи, но и жолчките, морските плодови и изнутриците. Последните три содржат високо ниво на холестерол.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини