СОК ОД ГРАВ?! Во источноазиската медицина азуки гравот се користи како природен лек за бубрезите
Во традиционалната кинеска и јапонска медицина, азуки гравот се користи како природно средство за поддршка на здравјето на бубрезите. Се верува дека го стимулира излачувањето на вишок течности, го намалува воспалението и ја подобрува функцијата на уринарниот систем.
Гравот е општ назив за повеќе родови растенија од семејството на мешунките. Често се користи во различни јадења ширум светот и има значајно влијание врз здравјето.
Богатството на хранливи материи и бројните здравствени придобивки го прават вредна храна што треба да ја вклучиме во нашата исхрана.
Есенцијални нутриенти
Азуки гравот е извор на корисни хранливи материи како што се протеини, растителни влакна, витамини и минерали. Богат е со железо, магнезиум, фосфор, калиум, фолна киселина и витамин Б6. Овие состојки се важни за правилно функционирање на организмот и одржување на општото здравје.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.