СО КАКАО ПРОТИВ ДЕМЕНЦИЈА Флаваноидите може да го забават губењето на меморијата

Ново истражување на Медицинскиот центар на американскиот Универзитет Колумбија во Њујорк, покажало дека учесниците на возраст од 50 до 69 години, кои три месеци конзумирале какао, покажале значителни подобрувања во меморијата. Некои дури покажале и способности за меморија слични на оние кај луѓе кои се помлади со децении.

117

Пиењето какао може да го забави губењето на меморијата поврзано со возраста кај здравите постари возрасни лица, посочува ново истражување од Медицинскиот центар на американскиот Универзитет Колумбија во Њујорк. Испитувањата биле сосредоточени на дентатниот гирус – клучен дел на хипокампусот во мозокот, одговорен за функцијата на меморијата, кој обично се намалува со возраста.

Во клиничкото испитување засновано на случаен избор, учесниците на возраст од 50 до 69 години, кои три месеци конзумирале пијалак од какао збогатен со флаваноиди, покажале зголемена активност во оваа област во мозокот и значителни подобрувања во меморијата. Некои дури покажале и способности за меморија слични на оние кај луѓе кои се помлади и со децении.






Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини