СМОКВИНИ ЛИСТОВИ, ЛЕТЕН ХИТ ЗА ПОДГОТОВКА НА СИРУПИ, СОКОВИ И ДЕСЕРТИ Дали знаевте дека листовите од смоква имаат нежна арома на кокос?

За да се случи магијата, познавачите честопати малку ги потпекуваат листовите во рерна или на тава, а потоа ги варат со шеќер или во млеко – слично како што се прави со листовите чај.

129

На слаткарите, миксолозите, готвачите – но и на бабите, дедовците и љубителите на традиционалните рецепти воопшто – им се добро познати тајните на листовите од смоква – кои се јадливи и прилично вкусни. Ова не значи дека можете да ги јадете листовите директно од дрвото. Претходно треба да бидат термички обработени.

Откако ќе го направите ова, тие ќе ги ослободат прекрасните нежни ароми на кокос, печени бадеми и ванила. За да се случи магијата, познавачите честопати малку ги потпекуваат листовите во рерна или на тава, а потоа ги варат со шеќер или во млеко – слично како што се прави со листовите чај.






Можете да направите домашен сируп, чај и сок од листовите од смоква, додавајќи лимон за дополнително освежување, или да ги користите миризливите листови за подготовка на десерти. За панакота, пудинзи, сладолед или кремасти десерти, млекото или павлаката се варат заедно со листови од смоква за да им се даде посебен вкус. Инфузиран алкохол како вотка, џин или рум ќе послужат за коктели.

Повеќе за ова, како и рецепт за сируп од смоквини листови, ќе најдете ТУКА.

Поврзани содржини