СЛОУ ФУД КАКО СТИЛ НА ЖИВОТ Зачувување на традиционалните вредности, на вкусната и квалитетна храна и гастрономското уживање
Побавното темпо на живот не значи априори да се биде бавен, туку говори за свеста дека френетичната природа со која денес сè почесто се среќаваме на сите полиња на општествениот развој и развојот на производи не мора да води кон нивна продуктивност на квалитативно ниво.
Организацијата Slow Food ја започна Карло Петрини со група истомисленици во осумдесетите години на минатиот век со намера да ги зачува традиционалните вредности, особено во руралните средини ширум светот, зачувување на вкусната и квалитетна храна и гастрономското уживање поврзани со сега речиси заборавеното „побавно“ темпо на живот.
Побавното темпо на живот не значи априори да се биде бавен, туку говори за свеста дека френетичната природа со која денес сè почесто се среќаваме на сите полиња на општествениот развој и развојот на производи не мора да води кон нивна продуктивност на квалитативно ниво.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.