СЛОУ ФУД ГО ОДБЕЛЕЖУВА СВЕТСКИОТ ДЕН НА МЕШУНКИТЕ Let it bean! Предизвик за готвачите да ги вклучат во своите менија

Светскиот ден на мешунките, 10 февруари, е востановен од ФАО за да се препознае потенцијалот на мешунките како еден од нашите главни сојузници во борбата за поздрава, поодржлива и поприфатлива исхрана за сите. Организацијата Слоу фуд ја предизвикува Алијансата на готвачи да ги вклучат мешунките во своите менија и да ги направат поодржливи во оваа 2023 година. Ние ве предизвикуваме сите вас, вклучете ги мешунките во вашето мени и испратете ни го својот рецепт!

101

Оваа година, 10 февруари, Светскиот ден на мешунките, Слоу фуд го поврзува со иницијативата која ги вклучува готвачите и рестораните со предизвик да ги додадат мешунките во нивните менија за да ги направат поодржливи во оваа 2023 година.

Светскиот ден на мешунките е востановен од ФАО за да се препознае потенцијалот на мешунките да помогнат во постигнувањето на Агендата за одржлив развој до 2030 година. Овој ден претставува единствена можност да се подигне јавната свест за мешунките и основната улога што тие можат да ја играат во транзицијата кон поделотворни, инклузивни, еластични и одржливи. земјоделско-прехранбени системи за подобро производство, подобра исхрана, подобра животна средина и подобар живот, не изоставувајќи никого.






Зошто токму мешунки? Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“. 

Поврзани содржини