СКРШИВТЕ ЈАЈЦЕ И ВИДОВТЕ МАЛКУ КРВ? Што значат и дали смеете да ги јадете јајцата со црвени дамки

И покрај широко распространетата загриженост, присуството на црвена дамка не е доказ за расипано јајце, присуство на ембрион или знак на бактериска инфекција.

146

Јајцата се основа на секоја кујна: идеални за појадок, неопходни во печењето и составен дел од традиционалните рецепти.

Повеќето од нас многу ги сакаат јајцата, но понекогаш можат да нè збунат.





Сигурно и вие некогаш сте биле изненадени, откако ќе ја скршите лушпата од јајцето и ќе го ставите во тава, да видите црвена дамка на жолчката. Судејќи според реакциите на социјалните мрежи, многумина веднаш помислуваат дека ова е знак на расипано јајце, присуство на ембрион или едноставно, лош квалитет на самото јајце.

Што значи црвената дамка?

Веќе кружат митови околу црвената дамка. Техничкото име за црвената дамка што понекогаш можеме да ја видиме на жолчката е „хеморагија“ или мало крварење. Едноставно кажано, тоа се пукнати крвни садови кои биле оштетени за време на формирањето на жолчката во јајникот на кокошката. Појавата на такво мало крварење е поврзана со физиолошкиот циклус на положување јајца, а не со последователно расипување на производот.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини