КОЈ БИ РЕКОЛ ДЕКА ГРАВОТ НЀ ПРАВИ СРЕЌНИ? Денеска е меѓународен ден на среќата, а ние пишуваме за храната што влијае на расположението
Со конзумирање одредени намирници можеме да го поттикнеме лачењето на хормоните кои влијаат на нашето расположение. Кој би рекол дека гравот не прави среќни?
Општата дефиниција за среќата вели дека e тоа состојба заснована на задоволство од животната ситуација, која е тесно поврзана со чувството на исполнетост и уживање. Меѓутоа, ако се обидеме да направиме некое подетално, поконкретно објаснување на овој феномен, ќе се соочиме со тешкотијата да го дефинираме недвосмислено – бидејќи, се чини, среќата е прилично субјективен поим.
А бидејќи е денес меѓународен ден на среќата, ние ќе се пишуваме за она што честопати знае да не направи многу среќни – храната.
Да, експертите велат дека со конзумирање одредени намирници можеме да го поттикнеме лачењето на хормоните кои влијаат на нашето расположение.
За кои хормони и за која храна станува збор прочитајте на „Арт кујна“.