ШВЕДСКА ИМА ХОТЕЛ ЗА СТАРТЕРИ ЗА ДОМАШЕН ЛЕБ Ги хранат и негуваат квасците како домашни миленици
Во Шведска функционира уникатен концепт познат како хотел за чување и одржување на стартери за кисел леб. Овие услуги нудат привремен дом за вашето кисело тесто додека сте на одмор или на пат и го одржуваат во жива и активна форма.
Во Шведска функционира уникатен концепт познат како хотел за чување и одржување на стартери за кисел леб. Овие услуги нудат привремен дом за вашето кисело тесто додека сте на одмор или на пат, со специјална грижа што го одржува во жива и активна форма.
Имено, во Шведска, луѓето земаат околу пет недели годишен одмор, па нивните стартери долго остануваат без редовна нега. Без грижа, тие може да „умрат“ – што значи дека ќе треба да се започне од нула.
Ова е практична инвестиција за посветени домашни пекари и гастро‑ентузијасти.
Подготовката на добар квасец е многу работа, и ако го оставите предолго без храна и грижа целата таа работа може да биде залудна. Затоа, шведските хотели за квасец се грижат за нив додека сопствениците се на пат, на истиот начин како што функционираат и хотелите за домашни миленици.
Лебот од кисело тесто постои уште од стар Египет, но во последниве години киселиот, крцкав леб доживеа големо враќање во пекарниците и домашните кујни низ целиот свет, па дури и стана по малку лудост низ САД и Европа. Некои Швеѓани се особено опседнати со својот квасец, напишала Натали Ротшилд за „Гардијан“ во 2012 година.
Она што го разликува од другите видови леб е токму квасот или, како што го викаа нашите баби, мајата.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.