ШТО Е ЕРИТРОЛ? Сигурно сте слушнале за овој засладувач без калории, но треба да внимавате на несаканите ефекти
Со нула калории и навидум помалку штетен од аспартамот, еритритолот стана популарен како засладувач. Во природата се наоѓа во овошјето и во ферментираната храна, но во повеќето случаи се произведува од ГМО пченкарен скроб.
Можеби сте слушнале за овој популарен засладувач без калории, но дали знаете што е тој всушност?
Со нула калории и навидум помалку штетен од аспартамот, еритритолот стана популарен како засладувач. Во природата се наоѓа во овошјето и во ферментираната храна, но во повеќето случаи се произведува од ГМО пченкарен скроб. Дури и во мали количини, еритритолот може да предизвика лоши симптоми, како што се болки во стомакот, главоболки и дијареа. Можеби е примамливо да го користите како начин за да уживате во некои од вашите омилени пијалаци и храна без чувство на вина, но има еден проблем!
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.