САКАТЕ ДЕСЕТКА СО КРОМИД? Кога малите слатки ќебапчиња стануваат тивки убијци на вашето здравје?

Помала порција од четири ќебапи (околу 80 грама) може да содржи до 8 грама заситени масти, што е дури 40% од препорачаниот дневен внес. Поголема порција, како онаа што често се служи во рестораните, може речиси целосно да ја исполни или дури и да ја надмине дневната граница за внес на заситени масти и холестерол, што ја прави редовната консумација опасна навика за здравјето на срцето и крвните садови.

481

Ќебапите се неизбежен дел од балканската култура и гастрономија, но нивната сочност и вкус кријат нутритивна страна што многу луѓе ја занемаруваат. Ви донесуваме детална анализа за тоа што се случува со вашето тело откако ќе изедете порција од вашето омилено јадење на скара и како да го консумирате без грижа на совест.

Ќебапите, обожавани низ целиот регион, се калорична бомба чиј состав варира во зависност од рецептот и начинот на подготовка, но основните нутритивни факти остануваат исти. Порција од само 100 грама може да содржи помеѓу 250 и 350 калории, што ги прави храна со многу висока енергетска вредност. Главните извори на калории се мастите и протеините, додека процентот на јаглехидрати е традиционално занемарлив, освен ако во смесата не се додадат полнила како што се лебните трошки. Иако се богат извор на протеини, со просек од 15 до 20 грама на 100 грама, што е клучно за раст и обновување на мускулите, загрижувачка е високата содржина на масти, која се движи од 15 до дури 25 грама.






Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини