РАБОТИЛНИЦА ЗА КИСЕЛ ЛЕБ, ПРИКАЗНА ЗА ПЛАНИНСКИОТ ЧАЈ… Фестивал на биодиверзитетот, од корен до трпеза
На 4 октомври, во Јавна Соба, од 10 до 18 часот, по четврти пат ќе се одржи На фестивалот на биодиверзитетот на кој ќе учествуваат 25 мали производители од цела Македонија, ќе има и одлична работилница на која ќе може да се научи како се прави леб од кисело тесто
Оваа сабота, на 4 октомври, во Јавна Соба, од 10 до 18 часот, Слоу Фуд Водно со поддршка од Слоу Фуд Македонија, по четврти пат го организира Фестивалот на биодиверзитетот – празник на автентичноста, локалното производство, здрави корења и полни софри.
Ова ќе биде ден кога храната ќе раскажува приказни за зачувани сорти, за вредните раце што нежно ги негуваат, и за трпези кои се полнат со добра, чиста и правична храна.
Овојпат, во фокусот ќе биде планинскиот чај, чиешто мирисно и лековито богатство ќе ни го открие Самет Абдули од Ростуше, Маврово – чувар на традицијата и раскажувач на билкарските тајни на планината.
Бостание, нашата општествена градина, преку работилница ќе воведе во светот на семенските топки – мал, но моќен начин за враќање на природата во нашите животи.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.