ПУКАНКИТЕ СЕ МОЌЕН ИЗВОР НА ХРАНЛИВИ МАТЕРИИ Потврдено е дека содржат најмногу антиоксиданти, но само ако се направени вака

Пуканките се единствената закуска која се состои од сто проценти непреработени цели зрна, а во исто време содржат големи количини полифеноли, органски соединенија кои имаат силна антиоксидантна активност. Сепак, купените во кино нема да ги имаат истите хранливи својства како оние што сами ги правите дома, предупредуваат научниците

254

Пуканките се моќен извор на хранливи материи поради високата концентрација на полифеноли, ова го потврдија истражувањата на американските научници.

Повеќето свежи производи содржат околу 90 проценти вода, што ја разредува оваа посебна класа на антиоксиданти, а пуканките содржат само четири проценти вода, рекол нутриционистот Џо Винсон на 243-от национален собир на Американското хемиско друштво.






Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини