ПРАЗНИЧНИ РЕЦЕПТИ ЗА ПОЗДРАВ ЖИВОТ Како да ги замените шеќерот, брашното, путерот и мајонезот без никој да забележи
Јадењата ќе бидат здрави, а и подеднакво вкусни, без да чувствувате тежина после нив. На пример, мајонезот е чест додаток во празничните јадења, особено салатите како француската, но лесно ја зголемува содржината на масти и калории. Наместо целата количина, половина може да се замени со грчки јогурт или павлака. Во полесни верзии, јогуртот може целосно да го замени мајонезот.
Празничната сезона природно нè привлекува кон слатка, солена и масна храна, а тоа не е само прашање на навика или традиција. Нашиот мозок има еволутивна преференција за храна богата со енергија. Кога јадеме слатка и масна храна, се активира системот за наградување и се стимулира допаминот, создавајќи чувство на задоволство.
Празниците се токму времето кога се стремиме кон чувство на сигурност и поврзаност, па затоа храната што нè потсетува на ова има силна емоционална и социјална улога, што дополнително ја зголемува желбата за такви вкусови. Сето ова е сосема разбирливо кога станува збор за краток временски период.
Сепак, дури и кога станува збор за само неколку дена во годината, комбинацијата од изобилство шеќер и потешка храна може да го оптовари дигестивниот систем и да предизвика чувство на тежина и замор. Не затоа што празничната храна е „лоша“, туку затоа што честопати е едноставно премногу изобилна.
Добрата вест е дека повеќето традиционални рецепти можат да се подготват со мали, но многу ефикасни прилагодувања кои не го менуваат значително вкусот, но го олеснуваат оброкот.
Покрај тоа, сè повеќе луѓе не консумираат одредени намирници поради алергии, нетолеранции или лични избори во исхраната, па за време на празниците често се прашуваат со што можат да заменат нешто, а јадењето сепак да остане вкусно и функционално.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.