ПРАКТИЧЕН, НО БЕЗ ХРАНЛИВА ВРЕДНОСТ Со лебот-тост ќе внесете многу калории, малку влакна и нема да ве засити

Лебот – тост е практичен: има добар вкус, исечен е на кришки и спремен за јадење, а и долго трае. Но, белиот тост има и своја темна страна, пренесуваат германските медиуми.

206

Тост – лебот е најпопуларниот леб во Германија. Речиси секој трет леб продаден во Германија во 2021 година бил тост (27,9 отсто), покажуваат податоците на статистичкиот портал Статиста.

Причините се очигледни: правоаголните парчиња доаѓаат во многу варијанти, се чини дека траат вечно, а кога се тостираат, свежиот, сладок вкус на мекиот леб станува уште поинтензивен.






Но, токму тука лежи проблемот: сладост, печеност, мекост. Германските медиуми пишуваат дека нема ништо нутритивно добро во овој леб, пренесува магазинот Fenix.

Експертите советуваат да не користите тост- леб, бидејќи може да доведе до болест.

Тост лебот нема речиси никаква хранлива вредност

Типичен тост намачкан со путер содржи многу шеќер, заситени масти, како и малку влакна и конзерванси.

Не ве држи сити долго, а има и многу калории од нездравите состојки.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини