ПОМАГА НА ДИШНИТЕ ПАТИШТА, ЈА УБЛАЖУВА ЗАБОБОЛКАТА, ГИ УНИШТУВА ПАРАЗИТИТЕ Кои се придобивките од моќниот зачинет чај?
Тој е дел од индиската култура и често има симболично значење во социјалните односи
Масала чаи е традиционален индиски зачинет чај кој се прави со подготовка на црн чај со мешавина од зачини, млеко и засладувач како шеќер или мед.
Името потекнува од два збора – масала, што значи мешавина од зачини и чаи, што значи чај, а Индијците знаат да уживаат во него во доцните попладневни часови.
Згора на тоа, овој ритуал е дел од нивната култура и има симболично значење – топлина, добредојде и заедништво. Затоа, не е чудно што неговата популарност се прошири низ целиот свет.
Зачини кои даваат посебна нота
Вообичаени зачини во овој црн чај се каранфилче, кардамон, ѓумбир и црн пипер.
Исто така, некој ќе користи ѓумбир, ѕвездест анис, анасон семиња или морско оревче.
Се користи кравјо млеко, но ако сакате, можете да користите и алтернативи од растително потекло како бадемово или млеко од соја.
Исто така, доколку избегнувате шеќер, во чајот можете да додадете мед или стевиа.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.