ПОДОБРО ДА СЕ СПРЕЧИ ОТКОЛКУ ДА СЕ ЛЕЧИ Ако компирот ја добил оваа боја, подобро е да го фрлите

Дали некогаш сте посегнале по компир и сте виделе зелена нијанса под лушпата? Иако на почетокот можеби не изгледа како причина да го фрлите, експертите предупредуваат: Не се обидувајте да ги спасите зелените компири со готвење или печење. Високите температури нема целосно да ги отстранат токсините.

176

Сигурно барем некогаш ви се случило компирите што сте ги купиле, да позеленат.

Ова не е само естетски проблем. Кога компирот ќе дојде во контакт со светлина, почнува да произведува хлорофил, зелен пигмент кој сам по себе е безопасен. Меѓутоа, таму каде што има хлорофил, често има и соланин, токсичен гликоалкалоид што растението природно го произведува за да се одбрани од штетници.






Со други зборови: Зелената боја е знак за тревога.

Соланин се акумулира најмногу веднаш под лушпата, а во поголеми количини може да предизвика низа симптоми на труење: од гадење и повраќање до вртоглавица и грчеви во стомакот.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини