ПИЛЕШКО И ПЕЧУРКИ? Зошто е ова толку добра комбинација?
Цинкот од растителни извори, како печурки или кељ, најдобро се комбинира со извор на животински протеини и на тој начин се зголемува апсорпцијата на цинк. Прочитајте зошто се препорачуваат некои комбинации на намирници
Понекогаш дури и најдобрите намирници не вредат сами по себе, бидејќи без соодветна комбинација, тие не се во состојба да му понудат на телото доволни количини на витамини и минерали. Има многу комбинации, само треба да ги запознаете.
Витамин Ц и железо од растенијата
Витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железото, кое се наоѓа во растителната храна, како што се гравот, леќата, јаткастите плодови, спанаќот. Железото е потребно за да се пренесе кислород во крвта. Поради хемиската структура, не-хем железото има мала биорасположивост, што значи дека не се апсорбира лесно од човечките црева. Хем железото, кое се наоѓа во животинското месо, јајцата, човечкиот организам може подобро да го користи заради неговата лесна апсорпција.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.