ПЕЧЕНИТЕ ПИПЕРКИ НЕ СЕ САМО ДЕЛИКАТЕС, ТУКУ И МОЌЕН ЛЕК ОД ТЕГЛА Нивната вистинска моќ лежи во богатството од антиоксиданти

Пиперките се богат извор на бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А, неопходен за добар вид, здрава кожа и силен имунолошки систем. Интересно е што процесот на печење може дури и да ја зголеми биорасположивоста на каротеноидите, правејќи ги полесно достапни за организмот.

157

Освен што се вкусни, печените црвени пиперки се вистинска ризница на здравје. Со само околу триесет калории на 100 грама, тие се нискокалорична, но нутритивно богата намирница.

Мирисот на печените пиперки што се шири низ дворовите е непогрешлив знак за крајот на летото и почетокот на есента. Оваа традиција, длабоко вкоренета во нашата култура, ја трансформира скромната црвена пиперка во кулинарско богатство и нутритивна бомба што нè храни и лечи во текот на долгите зимски месеци.






Печените пиперки се многу повеќе од само јадење; тие се културна институција и симбол на заедништвото. Иако пиперките (латински Capsicum annuum) потекнуваат од Америка и пристигнале во Европа по патувањата на Колумбо, тие го пронашле својот втор дом на Балканот. Тука, станале основа за легендарни специјалитети како што се ајвар, лутеница и пинџур, како и неопходен прилог и салата. Процесот на подготовка, од печење на скара за препознатливиот чаден вкус, до парење за полесно лупење на кората, па сè до отстранување на семките, е ритуал што ги поврзува генерациите и ги зачувува вкусовите од детството.

Поврзани содржини