ОД ШТО СЕ НАПРАВЕНИ ЛИСТОВИТЕ КАШКАВАЛ? Анализите покажале дека ливчињата од топено сирење содржат само 50 отсто сирење

Преработените сирења се прават од еден или повеќе видови сирења кои остануваат во процесот на производство. И освен тие 50 проценти сирење, другите состојки се вода, маснотии, емулгатори и вештачки бои

720

Секој од нас барем еднаш купил вкусни листови топено сирење што може да се најдат во супермаркетите. Но, колкумина од нас всушност читаат што пишува на декларацијата и дали ова „сирење“, односно, кашкавал, е направено од млеко како и сите други или од нешто друго. Еве ја приказната за тоа кој прв дошол на идеја да го направи овој производ.

Сигурно знаете дека листовите кашкавал се задолжителен дел од хамбургер или чизбургер. Ова се оние прекрасни листови од кашкавал кои убаво се топат. Исто така, од нив се прават и сосот начос и сосовите за тестенини. Накусо, овие листови имаат многу широка примена, најпрвин во Америка, но одамна веќе и во нашите продавници.






На почетокот на 20 век, „Monroe Cheese Company“ од Монро, САД, имале голем проблем во една фабрика во Пенсилванија, каде започнале да прават сирења според примерот на швајцарските. Повеќето сирења биле во несоодветна форма или надуени, па управата барала решение како она што е шкарт да го врати во продажба.

Проблемот бил решен во 1918 година од Швајцарецот Емил Фреј, кој бил главниот мајстор за сирење во споменатата фабрика.

Целиот текст побарајте го на порталот „АРТ КУЈНА“.

Поврзани содржини