ОД 30 ДО 70 И КУСУР… Кога ќе ве спои софрата полна со домашни вкусови, годините не се важни

Од мекиците и домашните лебови на шеф Маре, до пинџурите и слатката на највредните пензионерки во градов, вината од В’ковци и од архивата на Дејан Донев, разноразни деликатеси, чизкејкови, домашни мармалади… Луѓе од различни генерации, а сите во најубавите и најплодните години од својот живот, сплотени околу храната и традицијата

269

Си размислувам и се обидувам да се сетам дали на мои 30-тина години сум поминала некоја вечер излезена со пријатели кои се горе-долу, дупло постари од мене, а не ми се роднини, ниту пак се родители на мои пријатели, туку сосема случајни луѓе со кои ме споиле некои заеднички ставови.

И баш не можам да се сетам!






А мислев на ова откако пред некоја вечер бев со пријателите од Слоу фуд Водно. За оние кои не знаат, тоа е скопскиот конвивиум, односно, една од локалните организации кои се дел од националната мрежа на Слоу фуд Македонија и дел од светското движење на Слоу фуд.

Седевме околу убавата, долга дрвена маса во Винската соба на нашиот домаќин Дејан Донев, група од 12 луѓе, оние помладите, како Даре Трајковски, од неодамна претседател на конвивиумот Водно и Давид Неделковски од фармата „Кози, млеко, планина“, потоа, шеф Маре ЈаневскаЈуле и Јорде од V’K Craft Distillery, Мерита Кули, Вања Тодоровска и нашите пензионерки, ама не од оние заспаните, туку активни и вредни како мравки, Мирјана АнгелескаВасилка Стефановска и Сунчица Јовановска.

И ако мислите дека луѓе од толку различни возрастни групи немаат многу муабет меѓусебе, се лажете.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини