НЕ ГО ФРЛАЈТЕ ПОВЕЌЕ МАГДОНОСОТ! Еве како да ги одржите вашите билки свежи и до еден месец
Ако често се случува вашите свежи магдонос или копар да ви овенат по три дена во фрижидер, време е да откриете едноставен трик што ќе ја продолжи нивната свежина и до еден месец.
Свежите билки не се само декорација на вашата чинија – тие се извор на витамини, ароми и вкусови што го претвораат секое јадење во вистинско кулинарско задоволство.
Сепак, многумина од нас барем еднаш се соочиле со разочарувањето од венеењето на магдоносот, копарот или босилекот по три дена во фрижидер. Со неколку едноставни чекори, билките можат да останат свежи и до 3-4 недели.
Зошто билките брзо се расипуваат?
Зелениот зеленчук како што се магдоносот, копарот, коријандерот, босилекот, нането или власецот се многу чувствителни. Нивните нежни листови лесно ја губат влагата, а во затворена и влажна средина брзо почнуваат да скапуваат.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.