НЕ ЈА ФРЛАЈТЕ ТЕЧНОСТА ОД КОНЗЕРВА ГРАВ ИЛИ НАУТ Аквафабата е вегетаријанска замена за јајца

Делот во конзервата што обично го фрлате може да го искористите кога ќе останете без јајца. Оваа течност е позната како аквафаба и е одлична замена за јајца. Три лажици од конзервирана аквафаба ќе бидат добра замена за едно јајце, а две лажици ќе бидат достојна замена за една белка. Течноста се става во сад, се додава шеќерот и се меша додека не се добие снег каков што би добиле со мешање белки.

262

Ако го сакате наутот и често го користите во разни чорби, при подготовка на намази, салати и друго, а најчесто го користите оној од супермаркет кој доаѓа во лименка, не ја фрлајте течноста во неа бидејќи можете да ја искористите на различни начини. Оваа течност се нарекува аквафаба, а потекнува од латинските зборови аква (вода) и фаба (грав) и е дел од секоја лименка која содржи, на пример, грав или претходно споменатиот наут. Додека аквафабата во конзерва грав сè уште има одреден вкус и често има поинаков изглед, онаа од наут е понеутрална и попроѕирна и наликува на белки од јајце, па затоа токму таа често се користи како замена за јајца.

Аквафаба може да добиете и ако дома варите наут, но тој од конзерва ќе биде погуст и посигурен избор при подготовка на јадењата.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини