НАТОЧЕТЕ МИ ЛИТАР МАСЛО! Најдовме здрава алтернатива за скапиот обичен и сомнителниот маслинов зејтин
Неодамна во хрватските портали се појави истражување на релативно евтините ладно цедени маслинови масла во нивните маркети со кое беше утврдено дека од 30, само 3 го оправдуваат името и квалитетот. Веројатно не се ништо подобри ни оние кај нас. Зошто упорно купуваме сомнителни маслинови и прескапи индустриски масла кога имаме здрава алтернатива, и тоа на точење: стариот добар шарлаган
Пред околу еден месец на хрватскиот портал „Јутарњи“ се појави текст насловен како: „Евтиното маслиново масло од нашите супермаркети во принцип, не вреди ништо!“
Станува збор за големо истражување во чии рамки биле анализирани и испробани 30 екстра девствени маслинови масла во хрватските маркети, од кои само 3 го оправдуваат своето име и квалитетот. а останатите, иако не се штетни за здравјето, немаат никакви здравствени придобивки.
Додека секаде во светот и кај нас се соочуваме со недостиг и покачени цени на рафинираното масло за јадење, си мислев дека е мудар и здрав мојот избор отсега да трошам исклучиво маслиново масло кое во маркетите се наоѓа по навистина ниски цени како за ладно цедено маслиново и сега веќе не толку поскапо од рафинираното сончогледово масло. Знаев дека за таа цена сигурно не станува збор за висококвалитетно ладно цедено маслиново масло, ама од друга страна не знаев што точно значи понизок квалитет. Односно, сѐ додека не го видов ова истражување не знаев дека маслиновите масла кои се продаваат евтино и ги сметаме за масла со понизок квалитет, не се ништо поздрави од најобичното рафинирано сончогледово масло, какво што трошат најголем број од луѓето. Зошто тогаш да ги купуваме и да ги плаќаме барем двојно?
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.