НАМЕСТО ШКЕМБЕ ЧОРБА, ВО БИТОЛА СЕ ЈАДЕ И ВКУСНО САГАНАКИ Омилениот битолски шеф, освен нашата, во мал прст ја има и морската храна
Битолскиот шеф Јове Балуловски вели дека од секогаш сакал да готви. Прво учел од мајка му, а потоа почнал да ја изненадува со своите почетнички кулинарски експерименти кои колку и да биле неуспешни, изгорени или недопечени, за неа биле највкусното нешто.
Нашиот домаќин Јове Балуловски, шеф на кујна во битолскиот ресторан „Елисиум“, вели дека од секогаш сакал да готви. Прво учел од мајка му, а потоа почнал да ја изненадува со своите почетнички кулинарски експерименти кои колку и да биле неуспешни, изгорени или недопечени, за неа биле највкусното нешто. Од 6 до 19 години живеел со семејството во Опатија, Хрватска и таму завршил и средно угостителско училиште.
Бидејќи биле 4 деца кои живееле со самохрана мајка, Јове од свои 13 години, како најстар од браќата и сестрата, почнал да ѝ помага на мајка си готвејќи за нив. Првпат решил да ја изненади и да ѝ испржи компири кои биле малку подгорени, но за неа, кога се вратила од работа, тоа бил највкусниот оброк на светот.
Потоа продолжил да готви за семејството станувајќи се подобар и подобар. Одел на пракса во тамошните ресторани и хотели, а потоа, продолжил да стекнува искуство и како војнички готвач во касарната „Илинден “ во Ѓорче Петров.
Целиот текст прочитајте го на „Арт кујна“.