НАЈСИЛНИОТ ЗЕЛЕНЧУК ВО ПРЕВЕНЦИЈАТА И ЛЕКУВАЊЕТО НА РАКОТ Брокулата го уништува и хеликобактер пилори
Време е за густа супа од брокула, зеленчук кој е одличен за слабеење, а има и репутација на храна која го намалува ризикот од заболување од тумори. Некои од овие тврдења се научно докажани.
До пред околу 15 години, брокулата не беше баш вообичаена состојка во редовните менија.
Но, малку по малку, тој „зелен карфиол“, како што некогаш описно се нарекуваше, се најде на нашите чинии, благодарение на зголемената популарност на медитеранската кујна на која ѝ припаѓа и стана чест прилог на месото и состојка во многу рецепти.
Ја јадеме со ориз или со тестенини, подготвуваме кремасти супи.
Кралицата на здравата храна
Зелените цветови можете слободно да ги јадете доколку сакате да изгубите неколку килограми, бидејќи брокулата е 89 отсто вода, а има само 34 калории на 100 грама.
Има репутација на храна која го намалува ризикот од заболување од тумори, а некои од овие тврдења се научно докажани.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.