МУЗЕЈ НА ОДВРАТНА ХРАНА Од најсмрдливото сирење на светот до вино од детски измет

Во музејот почесно место има и хакарла, јадење кое покојниот Ентони Бордеин го нарече „најлошата, најодвратната работа, со најстрашниот вкус“. Веројатно сега сте во дилема за какво јадење станува збор. Тоа е месо од гренландска ајкула кое долго ферментира, а на крајот од тој процес има вкус кој „поетски ги спојува“ вкусовите на амонијак и риба.

158

Идејата за овој музеј во Малме неговите основачи ја добиле во Загреб, откако го посетиле Музејот на прекинати врски.
Музејот на одвратна храна во Малме ја нуди, како што сугерира името, најодвратната храна од целиот свет. Таму можете да вкусите јадења и пијалаци кои ќе ги стават на тест сите ваши рецептори за вкус, како и другите сетила кои учествуваат во доживувањето на храната. Музејската поставка е навистина шокантна, но во исто време и забавна. Без разлика дали сте дошле овде само да се забавувате или да научите нешто, поставката ќе ве доведе во дилема околу тоа што е фино и префинето, а што е одвратно.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини