МАЛКУ КАЛОРИИ, МНОГУ ВИТАМИНИ Време е за пиперки, една на ден ќе ви биде доволна

Пиперките имаат четири до пет пати повеќе витамин Ц од кое било цитрусно овошје

45

Тешко е да се замисли летото без пиперки, зеленчук кој доаѓа во три главни бои и многу повеќе сорти. Покрај интересните и богати вкусови, овој разновиден зеленчук нуди и бројни здравствени придобивки.

Богатство во плодот






За почеток, можеме да кажеме дека пиперките имаат ниска калорична вредност, само 20 калории на сто грама храна, и дека содржат околу 89 проценти вода. Од витамините, тие се најбогати со витамин Ц, а тука се и витамините Б, витамин Е и претходниците на витаминот А бета каротен и криптоксантин. Од минералите, калиумот е на прво место, а следуваат фосфор и железо.

Една средно голема црвена пиперка тежи околу 165 грама и обезбедува дури 170 проценти од препорачаната дневна доза на витамин Ц, што ја прави пиперката еден од најбогатите прехранбени извори на оваа есенцијална хранлива материја што игра клучна улога во нашиот имунолошки систем. Изобилството на витамин Ц во пиперките (240 милиграми на сто грама, што е четири до пет пати повеќе отколку во кое било цитрусно овошје) му помага на човечкото тело во апсорбцијата на нехемско железо, т.е. она од растителни извори, на пример од грав, леќа, лиснат зеленчук, интегрални житарки или од самите пиперки (една црвена пиперка содржи помалку од еден милиграм железо, на возрасните им требаат од осум до 18 милиграми дневно).

И против стареење

Средно голема пиперка бабура содржи и 14 проценти од дневната вредност на фолна киселина, т.е. витамин Б9, што е од витално значење за време на бременоста бидејќи обезбедува правилен развој на фетусот. Исто така, од неа можете да добиете 234 микрограми витамин А, што е прилично голем дел, ако знаете дека препорачаниот дневен внес за возрасни е од 700 до 900 микрограми (1300 микрограми за доилки). Витаминот А е особено важен за силен имунолошки систем и одржување на здравјето на кожата, а треба да се истакне и неговата улога во одржувањето на здравјето на очите. Истражувањата, исто така, покажуваат дека зголемениот внес на зеаксантин, каротеноид кој го има во изобилство во портокаловите и црвените пиперки, може да помогне во спречувањето на макуларна дегенерација, болест која влијае на централниот дел од мрежницата одговорна за централниот вид.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини