ЛУТИ ПИПЕРЧИЊА ЗА ЗДРАВО СРЦЕ И БЕЛИ ДРОБОВИ Кој јаде луто, тој јаде здраво

Капсаицинот е силен антиоксидант кој помага за регенерација на клетките, го јакне имунитетот и го намалува ризикот од некои видови тумори. Освен капсаицинот, лутите пиперчиња содржат и витамин Ц и каротеноиди кои ги штитат клетките на крвните жили од оштетувања, а се благотворни и за белите дробови.

450

Правилото дека треба да се јадат пет порции овошје и зеленчук на ден и натаму важи. Но, постојат два вида зеленчук на кои им се припишува заштитничка улога за зачувување на здравјето на белите дробови и срцето, односно, за спречување на развој на болестите кои се најчесто смртоносни, а тоа се кардиоваскуларните болести, мозочниот удар и ракот на бели дробови.






Диететичарката Џулиет Кело и лекарката Сара Бруер советуваат во исхраната да се воведат чили и останатите видови на лути пиперчиња кои ги има во најразлични бои и форми.

„Пиперчињата го зајакнуваат дејството на каротеноидите и витаминот Ц, додека чилито е поврзано со губењето на килограмите и здравјето на срцето, вели Кело.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини