ЛОШ ИЗБОР СО МАЛКУ ХРАНЛИВИ МАТЕРИИ Не вреди да се купуваат овие намирници во зима
Нашата исхрана треба да се базира на свежи, локално набавени состојки, а да се избегнуваат оние што се „надвор од сезона“. Еве листа од намирници што треба да ги избегнувате во зима, како и алтернативи за истите
Колку повеќе време поминува помеѓу берењето на производот и неговото консумирање, толку помалку хранливи материи имаат плодовите, вели Елизабет Сомер, авторка на книгата „Eat Your Way to Happiness“.
Затоа нашата исхрана треба да се базира на свежи, локално набавени состојки, а да се избегнуваат оние што се „надвор од сезона“.
Шпаргла
Шпарглата може да се најде во продавниците речиси цела година, но е најдобра во пролет, кога врвовите се цврсти и вкусни. Зимските шпаргли доаѓаат од латиноамериканските земји, па затоа се многу „дрвенести“ и без вкус.
Наместо тоа, изберете:
Прокељ, кое припаѓа на семејството крстоцветни растенија и е богато со витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, и витамин К, кој придонесува за здравјето на коските.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.