ЛЕСКА ИЛИ НУТЕЛА? Како Пеце од Струга триумфираше во татковината на Фереро

Ако знаете дека најпрепознатлив производ на провинцијата Пиемонт во која се наоѓа градот Торино и од која доаѓа семејството Фереро, е „Нутела“, тогаш, ќе признаете, вистинска храброст е токму тука да презентирате еден релативно нов производ во однос на овој светски познат и признат, кој патем, доаѓа од една толку мала држава како што е Македонија.

576

Во рамките на годинешното издание на Тера Мадре во Торино, Италија, како дел од Алијансата на готвачи на Слоу фуд Македонија и како струшки претставник во охридската екипа, нашиот стар познајник Пеце Клечкароски ги оправда своите титули и како готвач и како иноватор, креативен шеф кој подготвува домашни намази, путери и кремови од разни јатки и други локални состојки.

Сите пет дена, како дел од Алијансата на готвачи од Слоу Фуд Македонија, Пеце беше рамо до рамо покрај своите колеги Зоран Мајновски и Димитар Арнаудоски и иако знаевме дека порано работел како готвач во неколку ресторани, не го имавме запознаено во ова издание. Го знаевме само преку волшебните вкусови на неговата „Леска“, путери и крем намази базирани на јаткасти плодови и семки, но и преку неговото чоколадо кое го изработува од зрната какао кое до неговото родно место Дрслајца стасуваат директно од Гана, Африка и кое е првото македонско крафт чоколадо.






Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини