ЛЕКУВА АКНИ, СПАСУВА ОД МРАВКИ И ОД ЧЕШАЊЕ… Пред да ја фрлите следната кора, сетете се на овие десет корисни работи

Кога јадеме банана, кората обично завршува во ѓубре или, во најдобар случај, компостирана – но овој био-отпад нуди многу повеќе

266

Ова популарно тропско овошје со сладок вкус и жолта боја е омилена храна на многумина. Освен што се богати со калиум и служат како практична закуска, бананите имаат и друг потенцијал. Имено, кората на овој деликатес содржи хранливи материи како што се витамините А и Ц, како и диетални влакна. Иако многумина од нас ја фрлаат, кората од банана може да се користи како природно средство за чистење и материјал за компостирање. Некои култури го користат овој моќен тропски капут во својата кујна, во рецепти за различни пржени јадења, со што демонстрираат одржлив начин на живеење.

Пред да ја фрлите следната, сетете се на 10 придобивки од кората од банана. Прочитајте за нив на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини