КАКВО КАФЕ ПИЕТЕ? Кафето ги штити срцето, мозокот и црниот дроб, но ако постојано го мешате со оваа состојка, сето тоа паѓа во вода
Бројот на калории во вашето кафе во голема мера зависи од неговите состојки
Во нашиот утрински ритуал, секоја голтка кафе ни дава мало чувство на задоволство – тивок момент на утеха пред да започне денот.
За многумина, оваа утеха е засладена со полна лажица шеќер.
Меѓутоа, како што сѐ повеќе и повеќе му даваме приоритет на нашето здравје, вреди да се преиспита оваа навидум безопасна навика.
Што ако клучот за поздрав начин на живот – а можеби дури и попрефинето искуство со кафето – лежи во збогувањето со таа лажичка шеќер?
Еве зошто треба да престанете да додавате шеќер во вашето кафе и како оваа едноставна промена може да го подобри не само вашето здравје, туку и да ги почувствувате богатите, нијансирани вкусови на вашето кафе кои инаку сте ги прекривале со сладоста на шеќерот.
Експертите предупредуваат дека редовното консумирање премногу слатко кафе и разни засладени пијалаци може да доведе до неколку здравствени проблеми, вклучително и зголемен ризик од дијабетес, кардиоваскуларни болести, проблеми со кожата, нарушувања на спиењето, безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD) и болести на бубрезите.
Обидете се да ја намалите консумацијата на кафе со шеќер или барем да го консумирате умерено.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.