КАКВО ГВАКАМОЛЕ, КАКОВ ХУМУС… Македонското макало е најдобро на свет
Според TasteAtlas, македонското макало во моментов е најдобриот сос во светот, пред хумус, гвакамоле и ѕаѕики
Нашето традиционално макало со лук, според TasteAtlas, во моментов е најдобриот сос во светот. Најосновниот вид макало се подготвува од лук, топол зејтин, вински оцет, млака вода и сол, кои се ставаат во дрвен сад и убаво се толчат.
Во макалото често се додаваат и суви црвени пиперки, сечкан магдонос, лути пиперчиња, ореви, млеко или јогурт.
Постојат голем број на макала кои може да вклучуваат печени лути пиперки, модар патлиџан, свежи или печени црвени домати или варени компири. Макало може да се послужи како сос или како предјадење, во зависност од состојките што се користат, а најчесто се јаде со многу леб и сирење и е одличен додаток на месото на скара.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.