КАКО СЕ СОЗДАЛ МИТОТ ЗА ПИВСКИ СТОМАК? Влијанието на пивото врз здравјето
Пивото е меѓу петте најпопуларни пијалаци во светот. Со оглед на тоа дека повеќе од 90 отсто од неговиот состав е вода, лесно можеме да го сметаме како дневен придонес за внесот на течности. Често може да се слушне дека консумацијата на пиво може да предизвика „пивски стомак“, да придонесе за опуштање и да го стимулира производството на мајчиното млеко и да го зајакне доенчето. Дознајте што од наведеното е вистина
Чесите се шампиони по бројот на литри пиво што се консумираат годишно. Тие пијат во просек по 156 литри годишно. Пивото е производ од вриење на посебно подготвен раствор од никнат јачмен со пивски квасец, на кој се додава хмељ за да се постигне подобар вкус и мирис. Со оглед на тоа дека повеќе од 90 проценти од пивото е вода, тоа лесно може да се смета за дневен придонес во внесот на течности.
Пивото не содржи масти, има малку протеини, а јаглехидратите главно доаѓаат од јачменот. Оние кои пијат пиво често ја оправдуваат љубовта кон пивото со посочување на тоа дека тоа им обезбедува важни витамини од групата Б. Навистина, квасецот одговорен за ферментација произведува витамини од групата Б кои остануваат во пивото. Витамините од групата Б кои се присутни во пивото се фолна киселина, Б12, Б1, Б2, Б3 и витамин Б6. Некои од витамините од оваа група се застапени во еден литар пиво во количина што ги задоволува дневните потреби.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.