КАКО ПОЛЕСНО ДА ИЗЛУПИТЕ ДУЊИ? Олеснете си ја најтешката работа кога правите слатко, компот или сок
Со неколку едноставни совети ќе го имате најубавото слатко, сокче и зимница без многу мака.
Дуњата припаѓа на истата фамилија на растенија како јаболката и крушите. Ретко се консумира свежа, но од дуњата може да се направи вкусен сок, компот, џем, ликер или слатко.
Плодот на дуњата е богат со витамини и минерали. Содржи витамин Ц во големи количини, потоа витамин Б1, Б2, ниацин, каротин, калциум, магнезиум, калиум, бакар, натриум, цинк, железо, манган, натриум, хлор и сулфур. Покрај тоа, содржи и протеини, диетални влакна и јаглехидрати.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.