КАКО ДА ЗАЧИНИТЕ САЛАТА БЕЗ МАСЛО? Не ja фрлајте течноста од теглата со маслинки!
Ако мислите дека за време на пост мора да јадете безвкусна салата или сосема да ја прескокнете, еве одлична идеја како да ја зачините и без масло. Освен што ќе ѝ додадете вкус, ќе ѝ додадете и уште некои здравствени придобивки. Имено, сокот од теглата со маслинки го намалува холестеролот и ризикот од дијабетес, а го подобрува и здравјето на срцето
Велигденските пости неделава ја имаат својата завршница, па дури и дел од оние кои не постеле во претходните 40 дена, се одлучуваат на постење во текот на оваа последна недела од најдолгиот пост. Знаеме дека речиси целиот пост е на вода, па не е лошо кога ќе најдеме некоја добра идеја со која постењето станува полесно, повкусно, па дури и поздраво.
Познато е дека екстрактот од листовите од маслинки го става овој плод меѓу највредните билки на денешницата и со право ја носи титулата на еден од најголемите природни антибиотици.
Токму маслинките се најчесто дел и од посните трпези, но дали знаевте дека и течноста од теглата со маслинки има здравствени придобивки? Имено, таа го намалува холестеролот, го подобрува здравјето на срцето и го намалува ризикот од дијабетес.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.