КАКО ДА ИЗБЕРЕТЕ И ДА ПОДГОТВИТЕ БРОКУЛА? Со овие совети, уште повеќе ќе го засакате овој сензационален зеленчук

Кога купувате брокула, барајте цврсти, темнозелени главици со затворени цветови. Како што старее брокулата, цветовите ќе почнат да добиваат жолти и кафени дамки и ќе станат помеки. Чувајте ја во фрижидер и изедете ја во рок од една недела.

248

Термички обработената брокула треба да остане ал денте, бидејќи така во неа ќе се задржат најмногу хранливи материи, но сепак треба да биде доволно мека за да можете да го пресечете стеблото со тап нож.

Брокулата е хранлив и здрав зеленчук популарен во многу светски кујни. Припаѓа на семејството на зелка (Brassicaceae), и е познат по својата темнозелена главица која се состои од мали, цврсто збиени цветови.






Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини