КАКО ДА ГО ЧУВАТЕ КВАСЕЦОТ ВО СИТЕ НЕГОВИ ФОРМИ? Проверен рецепт за стартер

Постојат различни видови на квасец, а секој од нив има свои карактеристики. Еве како да ги користите и да ги чувате, но и како да направите сами домашен, таканаречен див квасец

161

Освен ако не печете на големо, квасецот обично доаѓа во многу поголеми количини отколку што е потребно за еден рецепт па треба да знаете дека можете да го зачувате за подоцна, односно за друг рецепт. Дали можете да го замрзнете и како да препознаете дали квасецот е сѐ уште активен.

Имено, квасецот е жива култура која најчесто се користи во пекарството, пиварството и во производството на вино.






Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини