КАЈ ЌЕ ИСКАЧАШ ВЕЧЕР? На берба на грозје – од полноќ „до даљнег“

„Да не се караме веќе со инсектите и плевелот во лозјето, туку да ги оставиме да живеат во симбиоза, бидејќи секој си има свое место во природата“, вели младиот Сашко Андов од винаријата „Ерос“. Сашко, инаку пионер во воведувањето на техниката на ноќна берба на грозје кај нас, е оној поради кој наместо макотрпна работа, бербата на грозје се преобрази во своевиден фестивал и одлична можност за дружба под ѕвездите

602

Веќе 7-8 години по ред, на лозјето на винаријата Ерос сместена во кавадаречкото село Марена (патем, така се викала мајката на мајка ми) се случува ноќна берба на грозјето која сега веќе е традиционална и прерасна во еден вид на фестивал на кој се пријавуваат луѓе дури и од Скопје кои ова не го сфаќаат како макотрпна работа, туку како своевидна забава.

Младиот винар Сашко Андов признава дека на почеток, кога прочитал на Интернет за ноќните берби на грозје кои се одамна познати во други држави кои се занимаваат со производство на вино, ова му се видело како интересна промена, од макотрпна берба на високи температури во забавно искуство и дружба со пријателите.






„Пред да истражам што е поентата на овие ноќни берби, самото тоа што се бере ноќе, ми се виде интересно и пред сѐ, како еден вид на забава. Од една страна, да не ни е жешко додека береме, а од друга, како можност да се дружиме. Така, откако ја обелоденив идејата, другарите се наканија да дојдат да ми помогнат и тоа, тие што не очекував, први дојдоа, а и татко ми исто така крена рака за ова. Првите години беревме од полноќ до 11-12 другиот ден, а сега веќе сме поголема екипа берачи, па береме пократок интервал и имаме повеќе време и за забава“, раскажува Сашко.

Целиот текст прочитајте го на „Арт кујна“.

Поврзани содржини