ХРАНА ШТО МОЖЕ ДА ГО СПРЕЧИ РАКОТ НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО Гастроентеролог издвојува три намирници кои го намалуваат ризикот

Високиот внес на растителни влакна веќе со години се поврзува со помал ризик од рак на дебелото црево, а е особено корисно за луѓето кои консумираат преработено црвено месо.

410

Ракот на дебело црево е сè почест кај помладите возрасни, поради што експертите ја нагласуваат важноста на превенцијата преку секојдневните навики. Иако не можеме да влијаеме на некои фактори, исхраната е еден од најважните елементи што можеме да ги контролираме. Затоа, гастроентерологот д-р Венди Лебрет истакнала три научно поткрепени намирници кои можат да помогнат во намалувањето на ризикот од развој на оваа болест.

Лук






Навидум едноставна состојка, лукот е всушност исклучително моќен сојузник во одржувањето на здравјето на цревата.

Повеќе за оваа и другите намирници кои го намалуваат ризикот од рак на дебело црево, прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини