ДАЛИ ЗНАЕВТЕ ДЕКА ПОСТОЈАТ СОМЕЛИЕРИ ЗА МЕД? Како правилно да пробате мед во пет чекори
Сара Виндам Луис е првата Британка која ја носи титулата сомелиер за мед. Еве ги нејзините совети за правилно пробување на медот
Дали знаевте дека постојат сомелиери со мед? Да, звучи чудно бидејќи зборот „сомелиер“ најчесто се поврзува со – вино. Но бидејќи има сомелиери за пиво, вода, саке… зошто да нема и сомелиери за мед, стручњаци кои ја знаат оваа храна до најситен детал и ги знаат сите тајни на нејзиниот вкус, разликите помеѓу различните видови мед и како да се користи кој мед во гастрономијата.
Британката Сара Виндам Луис е обучен сомелиер за мед и одличен експерт за оваа вредна храна. Таа е прва личност во таа професија во Велика Британија и знае сѐ за дегустација на мед, а ги советува рестораните и клиентите како најдобро да го спојат медот со нарезоци и сирења, кој мед во кој коктел оди, во кое јадење да се користи…
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.