ДАЛИ ЗНАЕТЕ ШТО Е БИКЛА? Мешавина од вино и млеко за сила и енергија

Бикла се подготвува такашто провриено вино се меша со млеко. Притоа, важно е прво во садот да се стави виното, а потоа да се додаде млекото и полека да се меша во насока на стрелките на часовникот додека не се добие боја на циклама…

323

Во хрватскиот град Вргорац се наздравува со окрепувачки виолетов „коктел“ направен од младо црвено вино и козјо млеко. Тоа е вековна традиција која, велат, заслужува да се најде на листата на нематеријални културни добра на Хрватска.

„Традиционално во регионот на Вргорац бикла се прави по бербата на грозјето. Освен во Вргорац, постоење на сличен пијалак е забележано и во околината на Мосор и Биоково и на островите Брач, Хвар и Корчула. Додека на копното најмногу се користи името „бикла“, островите ги бележат и имињата „хмутица“, „хмунтица“, „млико и вино“, „муќкалица“, „смутица“ и „сумутва“, велат од Туристичката заедница на градот Вргорац.






Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини