ДАЛИ ПИЕЊЕТО КАФЕ ВЛИЈАЕ НА ЖИВОТНИОТ ВЕК? Да, да, позитивно, уживајте во пладневното кафе
Според истражувањето на кинеските научници, во текот на седумгодишниот период на следење, лицата кои консумирале каква било количина незасладено кафе имале 16-21% помали шанси од смртен исход од испитаниците кои не консумирале кафе. Тие откриле и дека луѓето кои консумираат 1,5-3,5 шолји кафе дневно имале 29-31% помала веројатност од смртен исход, во споредба со оние кои не консумирале кафе.
Консумирањето умерени количини на незасладено или засладено кафе се чини дека е поврзано со помал ризик од смрт, тврдат кинеските научници.
Резултатите од оваа студија се засноваат на податоци од анкета на повеќе од 171.000 испитаници од Обединетото Кралство. Испитани се нивните навики за консумирање кафе, посебно за консумирањето кафе засладено со шеќер, кафе засладено со вештачки засладувачи и незасладено кафе и поврзаноста со смртноста од сите причини.
Во текот на седумгодишниот период на следење, авторите на студијата откриле дека лицата кои консумирале било каква количина незасладено кафе имале 16-21% помали шанси од смртен исход од испитаниците кои не консумирале кафе.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.