ДАЛИ ХИМАЛАЈСКАТА СОЛ Е НАЈГОЛЕМАТА ИЗМАМА НА КОЈА НАСЕДНАВМЕ? Што вели науката за „волшебните“ розови зрнца?
Во моментов нема научни докази кои покажуваат дека розовата хималајска сол има повеќе здравствени придобивки од обичната кујнска сол. Замената на кујнската сол со розови гранули може да помогне во намалувањето на внесот на натриум, но, како и со секој друг вид сол, треба да внимавате на дневниот внес, кој повеќето луѓе го надминуваат.
Хималајската сол со години е на врвот на листата на намирници кои станаа вистински хит во светот на здравата исхрана. Овие розови „гранули“ се значително поскапи од класичната кујнска сол. Тие освоија многумина, а сето тоа поради тврдењата дека помагаат за зачувување на здравјето, пред се затоа што содржат 84 скапоцени минерали неопходни за телото.
Но, колку има вистина во тврдењата дека е исклучително здравa и дека се исплати да се издвојат повеќе пари за неа затоа што наводно има бројни придобивки за нашиот организам?
Во морето на маркетинг за хималајската сол, повремено добиваме вести дека всушност нема рудници за сол на Хималаите и дека солта за која скапо плаќаме всушност доаѓа од Полска и други места. Одредени извори наведуваат и дека плаќаме скапо за само неколку корисни минерали во трагови.
Бидејќи има толку многу видови сол, од морска, хавајска до хималајска, логично е прашањето која е најдобра. Во сите нив, главната состојка е натриум хлорид, само мали количини на други супстанции се разликуваат, пишуваат на веб-страницата Sciencebasedmedicine.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.