ДАЛИ ГЛУТЕНОТ МУ ПРЕЧИ НА ВАШЕТО ТЕЛО? Овие 5 работи мора да ги знаете

Во принцип, глутенот не е штетен за здравјето, но луѓето со одредени здравствени состојби, како што се целијакија, алергија на пченица или нетолеранција на глутен, треба да го избегнуваат.

251

Во последниве години многу се зборува за глутенот и за исхраната без глутен, но прашањето дали глутенот е навистина штетен сепак често предизвикува конфузија. За почеток – што е глутен? Тоа е група на протеини кои природно се наоѓаат во одредени житарки како пченица, јачмен и ‘рж. Глутенот има уникатни физички својства и затоа често се додава во преработената храна за да се подобри текстурата и да се пoдобри задржувањето на влагата. Житариците што го содржат често се користат за подготовка на теста што стасуваат бидејќи протеините од глутенот формираат еластична мрежа што се растегнува и ги задржува гасовите, овозможувајќи, на пример, лебот да нарасне и да ја задржи влагата.

Во принцип, глутенот не е штетен за здравјето, но луѓето со одредени здравствени состојби, како што се целијакија, алергија на пченица или нетолеранција на глутен, треба да го избегнуваат.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини