ДАЛИ Е ДОЗВОЛЕНО ДА СЕ ЈАДАТ ЈАЈЦА НА КОИ ИМ ПОМИНАЛ РОКОТ? Три начини со кои се проверува исправноста на јајцата

Кога се ближи Велигден, повеќето од нас сакаат со време да си купат јајца, но често се поставува прашањето колку всушност се стари овие јајца и дали сѐ уште се погодни за консумирање. Постојат три едноставни начини да го проверите ова.

381

Јајцата се популарна храна ширум светот поради нивната разновидност и хранлива вредност. Тие се богати со висококвалитетни протеини, витамини и минерали како што се витамин Б12, рибофлавин, селен и железо. Покрај тоа, јајцата се лесни за подготовка и достапни за повеќето луѓе.

Можат да се подготвуваат на различни начини – варени, печени, пржени или како дел од разни јадења како омлети, фритати, киш или разни печива. Јајцата се клучна состојка во многу кулинарски рецепти ширум светот, додавајќи богатство на вкусот и текстурата на јадењата.






И покрај неговата популарност, важно е да се забележи дека луѓето со одредени здравствени состојби или ограничувања во исхраната можеби ќе треба да го ограничат внесот на јајца поради нивната содржина на холестерол. Сепак, за повеќето луѓе умереното консумирање јајца може да биде вкусен и здрав додаток во исхраната.

Повеќе за ова на „Арт кујна“.

Поврзани содржини